Workshop in Philosophy of Computing

Warsaw University of Technology Faculty of Administration and Social Sciences September 16th – 17th, 2021

Organized in cooperation with the University of Gothenburg.

 

Online only - register via the link below

https://forms.gle/ic17JvkL1XLcXP5G6

 

Wersja Polska | English version

Philosophy of computing has become one of the fastest growing branches of philosophy of science. It addresses a wide range of problems, covering both theoretical and practical issues. For example, the perennial problems of the metaphysics of mathematical objects used in computer science, the role of physical computing devices in culture and their significance for (extended) human cognition, or ethical issues related to the use of artificial intelligence and machine learning algorithms are discussed. The aim of the Workshop on Philosophy of Computing is to provide a space for discussion of the latest research in the field.

Speakers

  • Marianna Antonutti Marfori (Paris)
  • Helena Bulinska-Stangrecka (Warsaw)
  • Marta Fiori Carones (Warsaw)
  • Katarzyna Kasia (Warsaw)
  • Nasim Mahoozi (Barcelona)
  • Diane Proudfoot (Canterbury)
  • Paula Quinon (Warsaw)
  • Marija Slavkovik (Bergen)
  • Mariya Soskova (Wisconsin-Madison)
  • Sara Uckelman (Durham)
  • Sine Zambach (Copenhagen)

 

Schedule

THURSDAY      
13.45 Opening    
14.00-14.20 (20min) Sara Uckelman (Durham) https://sluckelman.webspace.durham.ac.uk Women in the History of Logic
14.25-14.45 (20min) Sine Zambach (Copenhagen) www.cbs.dk/en/staff/szdigi A woman’s code book – how women got out of it-history and an attempt to get them back in
14.40-15.15 (25min) Q&A ABOUT HERSTORY IN LOGIC AND IN COMPUTING    
15.15-16 (15min) Break    
15.30-16.00 (15+15min) Helena Bulinska-Stangrecka (Warsaw) https://www.ans.pw.edu.pl/Pracownicy/Nauczyciele-akademiccy-WAiNS/Bulinska-Stangrecka-Helena Trust in the age of social media. Mechanisms for building remote trust 
16.00-16.45 (30+15min) Katarzyna Kasia (Warsaw) https://wzkw.asp.waw.pl/pracownicy-wydzialu-zarzadzania-kultura-wizualna/ Social media and conspiracy theories
       
FRIDAY      
9.00-10.00 (45+15min) Diane Proudfoot (Canterbury) https://www.canterbury.ac.nz/arts/schools-and-departments/philosophy/study-options/related-contents-contact-list/diane-proudfoot.html Was Turing a computationalist?
10.15 - 12.00 (1h45min) Break or Logic Seminar in Gothenburg (INDEPENDENT EVENT) https://www.logic-gu.se  
12.00 -12.45 (30+15min) Paula Quinon (Warsaw) www.paulaquinon.com The anti-mechanism argument based on Gödel’s incompleteness theorems, indescribability of the concept of natural number and deviant encodings
12.45-13.00 (15min) BREAK    
13.00 - 13.45 (30+15min) Nasim Mahoozi (Barcelona) http://www.ub.edu/grc_logos/nasim-mahoozi Why the tolerance principle cannot be tolerated?
13.45-14.00 (15min) BREAK    
14-14.35 (20+15min) Marija Slavkovik (Bergen) http://slavkovik.com AI among us: bias vs accountability
14.35-14.45 (10min) BREAK    
14.45-15.45 (45+15min) Marianna Antonutti (Munich/Paris) https://www.mcmp.philosophie.uni-muenchen.de/people/faculty/antonutti_marfori_marianna/index.html Kreisel and Gandy on Mechanism
15.45-16.45 (15min) BREAK    
16.00 -17.00 (45+15min) Marta Fiori Carones (Warsaw) https://martafioricarones.github.io The epistemological reading of reverse mathematics through an example
17.00-17.15 (15min) BREAK    
17.15 - 18.15 (45+15min) Mariya Soskova (Wisconsin-Madison) https://people.math.wisc.edu/~msoskova/ Logic, degrees, and definability