Warsztaty z filozofii obliczeń

W dniach 16-17 września 2021 r. na Wydziale Administracji i Nauk Społecznych PW odbędą się Warsztaty z filozofii obliczeń.

Organizowane we współpracy z Uniwersytetem w Göteborgu.

 
Tylko online - zarejestruj się przez poniższy link
https://forms.gle/ic17JvkL1XLcXP5G6

 

Wersja Polska | English version

Filozofia obliczeń stała się jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi filozofii nauki. Zajmuje się ona szerokim zakresem problemów, obejmującym zarówno zagadnienia teoretyczne, jak i praktyczne. Przykładowo, dyskutowane są odwieczne problemy metafizyki obiektów matematycznych wykorzystywanych w informatyce, roli fizycznych urządzeń obliczeniowych w kulturze i ich znaczenia dla (rozszerzonego) ludzkiego poznania, czy też kwestie etyczne związane z wykorzystaniem sztucznej inteligencji i algorytmów uczenia maszynowego. Celem warsztatów z filozofii obliczeń jest stworzenie przestrzeni do dyskusji nad najnowszymi badaniami w tej dziedzinie.

Prelegenci

  • Marianna Antonutti Marfori (Paris)
  • Helena Bulinska-Stangrecka (Warszawa)
  • Marta Fiori Carones (Warszawa)
  • Katarzyna Kasia (Warszawa)
  • Nasim Mahoozi (Barcelona)
  • Diane Proudfoot (Canterbury)
  • Paula Quinon (Warszawa)
  • Marija Slavkovik (Bergen)
  • Mariya Soskova (Wisconsin-Madison)
  • Sara Uckelman (Durham)
  • Sine Zambach (Copenhagen)

 

Harmonogram

CZWARTEK      
13.45 Otwarcie    
14.00-14.20 (20min) Sara Uckelman (Durham) https://sluckelman.webspace.durham.ac.uk Women in the History of Logic
14.25-14.45 (20min) Sine Zambach (Copenhagen) www.cbs.dk/en/staff/szdigi A woman’s code book – how women got out of it-history and an attempt to get them back in
14.40-15.15 (25min) Q&A ABOUT HERSTORY IN LOGIC AND IN COMPUTING    
15.15-16 (15min) Przerwa    
15.30-16.00 (15+15min) Helena Bulinska-Stangrecka (Warszawa) https://www.ans.pw.edu.pl/Pracownicy/Nauczyciele-akademiccy-WAiNS/Bulinska-Stangrecka-Helena Trust in the age of social media. Mechanisms for building remote trust 
16.00-16.45 (30+15min) Katarzyna Kasia (Warszawa) https://wzkw.asp.waw.pl/pracownicy-wydzialu-zarzadzania-kultura-wizualna/ Social media and conspiracy theories
       
PIĄTEK      
9.00-10.00 (45+15min) Diane Proudfoot (Canterbury) https://www.canterbury.ac.nz/arts/schools-and-departments/philosophy/study-options/related-contents-contact-list/diane-proudfoot.html Was Turing a computationalist?
10.15 - 12.00 (1h45min) Break or Logic Seminar in Gothenburg (INDEPENDENT EVENT) https://www.logic-gu.se  
12.00 -12.45 (30+15min) Paula Quinon (Warszawa) www.paulaquinon.com The anti-mechanism argument based on Gödel’s incompleteness theorems, indescribability of the concept of natural number and deviant encodings
12.45-13.00 (15min) Przerwa    
13.00 - 13.45 (30+15min) Nasim Mahoozi (Barcelona) http://www.ub.edu/grc_logos/nasim-mahoozi Why the tolerance principle cannot be tolerated?
13.45-14.00 (15min) Przerwa    
14-14.35 (20+15min) Marija Slavkovik (Bergen) http://slavkovik.com AI among us: bias vs accountability
14.35-14.45 (10min) Przerwa    
14.45-15.45 (45+15min) Marianna Antonutti (Munich/Paris) https://www.mcmp.philosophie.uni-muenchen.de/people/faculty/antonutti_marfori_marianna/index.html Kreisel and Gandy on Mechanism
15.45-16.45 (15min) Przerwa    
16.00 -17.00 (45+15min) Marta Fiori Carones (Warszawa) https://martafioricarones.github.io The epistemological reading of reverse mathematics through an example
17.00-17.15 (15min) Przerwa    
17.15 - 18.15 (45+15min) Mariya Soskova (Wisconsin-Madison) https://people.math.wisc.edu/~msoskova/ Logic, degrees, and definability